Biserica Sfântul Ştefan – „Cuibul cu Barză”

Textul Pisaniei aflat deasupra uşii de la intrarea în pronaos din anul 1898 ne dezleagă misterul numelui acestui sfânt lăcaş: în vechime, berzele şi-au făcut cuibul pe acoperişul de şindrilă al acestei biserici, de aceea localnicii au numit-o “Cuibul cu Barză”.

Începuturile acestui sfânt lăcaş se pierd în istorie. Primele ştiri cu privire la existenţa unei biserici pe locul celei actuale le avem abia în secolul al XVIII-lea, când aflăm că pe latura de sud a Podului de Pământ (ulterior strada Ştirbei Vodă), înainte de intersecţia cu strada Berzei, exista o mică biserică, ce se ruinase înainte de anul 1760. O ştire din 1766 vorbeşte de o biserică zidită de Anastasia Cantacuzino în mahalaua “Podul de Pământ”.

În locul acestei biserici a fost construită o nouă biserică, mai mare, de către “piosul creştin Clucerul Dona şi soţia sa Zamfira, cam pe la anul 1760”, având hramul Sfântul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan. După moartea ctitorilor, s-a aşezat în anul 1830 o lespede deasupra mormântului lor, aflat în naosul sfintei biserici, pe care este consemnat acest lucru.

Biserica a fost reparată succesic în anii 1853, 1877 (s-a reparat şi construit din nou turla cea mare) şi 1898, când biserica s-a reparat în mod radical cu concursul T. Dobrescu. Acum a fost pictată de către preotul-zugrav Vasile Damian, în stil neobizantin, s-au desfiinţat stâlpii care despărţeau naosul de pronaos, pridvorul a fost închis şi s-a adăugat un alt pridvor cu trei arcade acoladă. Biserica a fost cuprinsă în lista monumentelor istorice.

După stricăciunile produse de cutremurul din anul 1977, lăcaşul bisericii a fost consolidat începând din anul 1984, realizându-se trei centuri de beton armat legate între ele cu stâlpişori, consolidându-se şi turla de pe pronaos. Pe faţada de vest s-a aplicat un medalion de mozaic, iar pictura a fost curăţată şi împrospătată.

După terminarea lucrărilor de restaurare în anul 1987, biserica a fost trecută în rândul bisericilor ce trebuia demolate, pentru noua amenajare urbanistică a zonei Ştirbei Vodă. În cele din urmă, s-a găsit o cale de salvare a monumentului, executându-se translarea ei cu 12 metri spre sud, la data de 22 februarie 1988. Biserica Sfântul Ştefan – “Cuibul cu Barză” încheie astfel seria de monumente translate în Bucureşti de către echipa de specialişti condusă de ing. Eugen Iordăchescu.

Biserica a fost repusă în funcţiune şi resfinţită la data de 21 noiembrie 1990.

Biserica nu este vizibilă din stradă, ea fiind mascată de blocul de la intersecţia străzii Ştirbei Vodă cu strada Vasile Pârvan. Accesul se face pe lângă bloc – există un indicator (vezi imaginile)

Adresa: Str. Ştirbei Vodă nr. 99bis, sector 1.

Biserica Sfantul Stefan - Cuibul cu BarzaFresca Biserica Sfantul Stefan - Cuibul cu BarzaIndicator Biserica Sfantul Stefan - Cuibul cu BarzaLocatie Biserica Sfantul Stefan - Cuibul cu Barza
Reclame

0 Responses to “Biserica Sfântul Ştefan – „Cuibul cu Barză””  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: